Kamaszfesztivál 2009

2009.06.05

„13 éves korban a lányok erősebb egyéniségek, és jobban tisztában vannak önmagukkal, mint a fiúk”, - ezt igazolták az önismereti tesztek eredményei, amit a verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskola hetedikes osztályának tanulói töltöttek ki a III. Kamaszfesztiválon. Szigeti Benedek Sándorné, az osztályfőnök fontosnak tartotta elhozni erre a programra az osztályát, akik pályaválasztás előtt állnak. „Fontos, hogy ismerjék a személyiségüket, a lehetőségeiket, megismerjék azokat a tulajdonságaikat, amiken esetleg javítani kell, próbáljanak jobban összeszokni, megismerni a másikat. Azt gondolom, hogy ez mindenképp segítség ebben a korban. Előfordul, hogy a barát jobban ismeri a partnerét, akiről véleményt kell alkotnia, mint önmagát.” Az osztályból a 14. évükben járó Kormány Cintia, Mohácsi Barbara és Lenti Noémi is részt vettek. Bevallásuk szerint a tesztből új dolgokat tudtak meg önmagukról. Általában az önállóság terén jobb eredményt kaptak, mint amit vártak.

Kép A Géza Fejedelem Általános Iskola

Balról: Szigeti-Benedek Sándorné osztályfőnök, Gyergyai Krisztina, és a lányok: Mohácsi Barbara, Kormány Cintia, és Lenti Noémi, Verőcéről.

A tanárnő szerint ebben alulértékelték magukat.A Hogy érzed magad a bőrödben? kérdésre Cintia több pontot is kapott, mint amire számított. Kíváncsi voltam, hogy 13 évesen milyen elképzeléseik vannak a jövőbeni foglalkozásukról. Cintia: „A Boronkai György Műszaki Szakközépiskola-és Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni, és onnan egyetemre menni. A kéttannyelvű angol tagozat érdekel, amellett pedig egy másik nyelvet választanék.” (Cintia a jogi és a gazdasági terület iránt érdeklődik.) Noémi pontosan nem tudja mi szeretne lenni, egyelőre gimnáziumba, aztán egyetemre készül. Barbara: „Én színészkedni szeretnék. Beválogattak egy reklámba, az első tíz közé. Készülök a meghallgatásra.”

Zöld Kakas Líceum

A Zöld Kakas Líceum médiafejlesztő diákjai egészen elvegyültek a fesztiválon.Kép

A Zöld Kakas Líceum önismereti tesztekkel várta titeket. A faház előtt, ahol berendezkedtek, zöld és sárga betűkockákból volt kirakva az iskola neve. Tevékenységüket Karkó Zoltán, az iskola vállalkozás-ügyintézője mutatta be. Intézményük ún. drop-out középiskola, ahová azok a diákok kapnak segítséget, akik a hagyományos iskolarendszerből kiestek, lemorzsolódtak. Mentorok segítik őket a tanulásban, és a diák választja meg a segítő személyét, akivel össze tud hangolódni. Az iskolai jelenlét súlyozottan számít az év végi érdemjegyben. Az érettségi után szakmát is tanulhatnak a zöldkakasok. Gyakornokaikkal a Kamaszfesztiválon is találkozhattunk: volt köztük multimédiafejlesztő, ifjúsági és szociális segítő, vállalkozási ügyintéző.